Het aspergeseizoen is in volle gang. Maar hoe weet je nu of de asperges vers zijn? En hoe schil je ze en gaar je asperges het best?
Onze plaatselijke expert, aspergeboer Johan Driessens geeft hier graag een woordje meer uitleg over.
Het is een eenvoudige truc om te weten of de asperges echt vers zijn?
‘Wrijf de asperges tegen elkaar, als ze een piepend geluid maken, zoals piepschuim, zijn ze vers. Dan zingen ze, wordt ook wel eens gezegd. Check ook de onderzijde, die mag niet uitgedroogd zijn. Witte asperges waarvan de kop blauwpaars is, zijn niet minderwaardig, ze hebben het daglicht gezien voor ze geoogst werden. Dit kan helemaal geen kwaad, ze zijn niet minderwaardig en smaken niet anders. Maar het oog wil uiteraard ook wat en daarom worden in de meest restaurants mooi witte asperges geserveerd.
Asperges schillen is helemaal niet moeilijk. Je legt ze plat op een snijplank en schilt met een dunschiller van kop tot kontje. Wees niet te ruw zo dat je ze niet in twee breekt, maar schil grondig genoeg, want de schil is taal en niet lekker om te eten. Snijd ook de houterige onderzijde eraf.
Bij verschillende van onze aspergeboeren kan je ook
geschilde asperges kopen! Nog
gemakkelijker..
Asperges koken: Best kook je ze in een hoge aspergepot
waarin je de asperges rechtop, met de kop naar boven, kan zetten. Vul de pot met water en zorg dat de kopjes
boven blijven staan, ze zijn zachter en garen veel sneller. Wacht tot het water kookt, laat nog 1 à2
minuutjes koken. Zet het vuur uit en
laat de asperges, afhankelijk van de dikte nog vijf minuten verder garen in het
hete water.
Zij ze beetgaar, dan zijn de asperges klaar. Dit kan je checken door de onderzijnde er af
te snijden en te proeven. Prik niet in
de asperges om het te testen, want dan splijten ze.
Je kan je asperges uiteraard ook in grote kookpot plat
koken, maar dan zullen de kopjes sneller plat gekookt zijn. Hou je van variatie? Bak dan de asperges eens in de pan tot ze
beetgaar zijn of op de grill, dan hebben ze meer een nootachtige smaak.
Hier nog een paar adresjes om het witte goud vers van
het veld te krijgen:
Aspergebedrijf Driessens, Haeldersheidestraat 6 te
Molenbeersel
Aspergebedrijf henckens-Snijkers, Kessenicherweg 27 te
Geistingen
Aspergeboer Nick Suylen, Maasstraat 42 te Ophoven
Aspergeboer Simons, Nagelstraat 29 te Geistingen
Aspergeboer Jos Hendrikx, Reystraat 50 te Ophoven
Meer gegevens van deze aspergebedrijven: Kinrooise aspergeboeren